TRICHOTILLOMANIE VRIJHEID CONSULTATIE SESSIE met 1 van onze gedragsexperts!

“IK WEET WAT TRICHOTILLOMANIE IS EN KAN HELPEN, ECHT WAAR! Zelfs als je het grootste deel van je leven hebt getrokken en faalde met alles wat je voorheen ooit hebt geprobeerd.”

Wanneer je last hebt van Trichotillomanie (dwangmatig haar uittrekken) en geïnteresseerd bent om te leren hoe te stoppen met haren uittrekken, dan is het wellicht interessant voor je te weten dat we deze vraag van veel van onze cliënten ontvangen en dat het een zeer waardevolle vraag is.

We stelden ons deze vraag ook toen we jaren geleden begonnen met het werken met klanten.

Overweeg dit eens ….

 

De 1ste stap naar vrijheid van haar uittrekken is de realisatie dat verandering altijd mogelijk is

trichotillomanie therapie haar uittrekkenVerandering is altijd mogelijk, vooral wanneer je in een open geest hebt wanneer je geïnteresseerd bent in behandeling van Trichotillomanie (zie ook het artikel: doorbraken creëren in 3 eenvoudige stappen, inclusief haar uittrekken – Trichotillomanie).

Verandering is een natuurlijk proces, net zoals het veranderen van de dag in de nacht, het veranderen van de lente in de zomer en het veranderen van het ene jaar in het volgende. Dus verandering is een natuurlijk proces en omgeeft ons werkelijk overal.

Het hebben van een open geest, oftewel het openstaan voor dingen, is een van de geheimen voor snelle, maar blijvende verandering. Niemand kan ons doen veranderen, we moeten gemotiveerd zijn om te veranderen en vaak is die motivatie het sterkst wanneer we ons niet goed voelen met wat we ervaren.

Veel mensen raken gevangen in hun Trichotillomanie gedrag van haren uittrekken en omdat ze zo hard proberen het zelfstandig te overwinnen, geloven ze op een bepaald moment dat ze niet kunnen veranderen. Waarom?

Omdat ze zo hard hebben geprobeerd de verandering zelf tot stand te brengen gedurende al die jaren en omdat de verandering nog niet heeft plaatsgevonden, concluderen ze dan (foutief) dat verandering voor hen niet mogelijk is.

En tot zekere hoogte hebben ze gelijk want het is waar dat ze nog niet veranderd zijn!

Hoe te stoppen met haren uittrekken als niets lijkt te werken

hoe te stoppen met haar uittrekken trichotillomanieMaar waarom zijn ze nog niet veranderd en hebben ze nog niet ontdekt hoe ze kunnen stoppen met haren uittrekken als ze last hebben van Trichotillomanie?

Omdat de meesten van ons een bepaalde automatische strategie hebben die we gebruiken, en ondanks dat we wel willen veranderen, zorgt die strategie er voor dat we dezelfde resultaten blijven voortbrengen.

We zijn als het ware gevangen geraakt in een specifiek herhalend gedragspatroon of strategie voor het uittrekken van haren, ondanks dat we willen dat dit niet het geval zou zijn!

Laten we eens kijken naar het roken van sigaretten, het is iets waar we objectief naar kunnen kijken omdat het niet het thema is van deze website. Maar het gedrag heeft een zeer, zeer gelijkwaardig patroon ten opzichte van andere dwangmatige, herhalende gedragspatronen, waar Trichotillomanie er één van is.

Het is vrij eenvoudig voor mensen die niet roken om objectief te zijn over roken als gedrag en het zal ons helpen om patronen of strategieën te herkennen.

Is het je ooit opgevallen dat roken feitelijk een repeterende vorm van gedrag is? Heb je wel eens mensen gezien die de ene sigaret na de andere roken?

En hoe zit het met kettingroken? Dat is repeterend gedrag in de meest extreme vorm! Wat is de strategie die een kettingroker doet roken?

Neem een moment voor jezelf om hierover na te denken. Wat is het dat een kettingroker doet roken?

 

Het achterhalen van je interne strategie voor haren uittrekken versus begrijpen waarom Trichotillomanie bestaat

waarom haar uittrekken bij trichotillomanie
Je interne strategie voor haar uittrekken – de mentale stappen die je doorloopt leidend naar of ten tijde van het gedrag (vaak zonder dat je het doorhebt in het moment zelf) – is zeer belangrijk om een oplossing te vinden voor Trichotillomanie vanuit jezelf. (Voor meer informatie, zie: Wat is uniek aan jullie hulp voor Trichotillomanie?)

Wanneer wij als mental coaches de interne strategie van een kettingroker achterhalen, de mentale stappen die de persoon neemt wanneer die actief bezig is met de dwangmatige vorm van gedrag, wat denk je dan wat we aantreffen?

De handeling van het uitdoen van een sigaret in een asbak is eigenlijk de volgende stap die ervoor zorgt dat de kettingroker de volgende sigaret opsteekt!

Denk daar nog eens over na want het is anders voor niet kettingrokers, zij voelen zich niet gedwongen om de volgende sigaret op te steken wanneer ze hun sigaret zien uitdoven. Maar de kettingroker wordt onbewust ‘getriggerd’ om de volgende sigaret op te steken zodra hij of zij de vorige in de asbak uitgedoofd ziet worden!

Dus het zou zeer moeilijk voor hen zijn om te stoppen met roken want het uitdoven van de ene sigaret is het trigger mechanisme om de volgende sigaret aan te steken! Letterlijk een cyclus van stappen die nooit stopt.

Ook een herhalend gedrag zoals roken heeft enkele voordelen anders zouden mensen het eenvoudigweg niet doen. Denk eens aan al de advertenties en reclame campagnes die we zien om ons te vertellen dat roken slecht is voor je gezondheid.

Denk je dat rokers deze dingen niet zien? Zou het niet logisch zijn dat als ze dit zagen en hoorde dat roken slecht voor hen is dat ze eenvoudig zouden stoppen met dit gedrag? Is dat niet logisch?

Ja, het is logisch maar logica is niet de bepalende factor voor een dwangmatige herhalende vorm van gedrag zoals Trichotillomanie om er een oplossing voor te vinden.

De positieve voordelen van roken moeten eenvoudigweg groter zijn dan de risico’s voor mensen om het patroon te laten doorgaan. Wat betekent dit?

Ik had ooit een cliënt die me vertelde dat een sigaret werkelijk zijn beste vriend was, hij nam ze overal mee naar toe, ze waren altijd beschikbaar op elk moment wanneer hij ze wilde, hij werd er mee wakker, ze kalmeerde hem, ze zorgden voor een heldere geest, ze stimuleerde zijn creativiteit en zorgde voor rust en afzondering van zijn drukke wereld.

In feite was dit waarschijnlijk niet de hele lijst maar ik denk dat je hier snel door zult hebben wat ik bedoel. Roken diende een doel, een zeer positief doel en dat is waarom hij onderbewust een sigaret nam om zichzelf te activeren of tot rust te komen, letterlijk wat hij ook nodig had, de sigaret voorzag in de behoefte!

Wat alle repeterende vormen van gedrag zoals haren uittrekken bij Trichotillomanie gemeen hebben

Alle repeterende vormen van gedrag – waaronder haren uittrekken bij Trichotillomanie – hebben dit gemeen: op een bepaald punt in het leven van de persoon diende ze een positief doel, ze hielpen de persoon op de één of andere manier.

“In feite waren ze zo behulpzaam dat ze zichzelf continu herhaalde totdat het patroon van haren uittrekken bij Trichotillomanie zo automatisch werd dat het als het ware zelfstandig plaats bleef vinden.”

Echter, op een bepaald moment komt de keerzijde van het gedrag naar voren, de negatieve kant zoals aspecten t.a.v. de gezondheid, aspecten op het gebied van eigenwaarde, aspecten op het gebied van relaties, zodat het oude gedrag dat voorheen zo behulpzaam was nu steeds meer problemen begint te veroorzaken die niet langer opwegen tegen de voordelen van het gedrag! Kun je je dat voorstellen?

Dus logischerwijs zouden we denken: wel hou er dan eenvoudigweg mee op, is dat niet wat jij ook zou doen?

Welnu, voor sommige mensen is het eenvoudigweg te laat om zichzelf logischerwijs te dwingen om te stoppen met haren uittrekken omdat het patroon al 5, 8, 10, of 15 jaar heeft plaatsgevonden en het nu moeilijk is om het patroon zelfstandig te veranderen.

 

En dat is waar een mental coach bij Trichotillomanie meerwaarde biedt!

trichotillomanie therapeut haar uittrekkenDat is waar een mental coach die helpt bij behandeling van Trichotillomanie meerwaarde biedt.

Wij zijn getraind om de interne strategie die de Trichotillomanie klant gebruikt te achterhalen, net als bij de kettingroker hierboven. Maar elke klant heeft zijn eigen individuele strategie die we dienen te achterhalen, waarna we ze kunnen helpen om nieuwe, functioneel betere keuzes te ontdekken die ze in een positieve richting leiden.

Wanneer we klaar zijn is ons werk succesvol wanneer de klant zich realiseert dat verandering heerlijk en bekrachtigend is en veel gemakkelijker dan ze van tevoren dachten. Wij helpen ze om een positieve strategie te creëren die nu zo’n sterke gewoonte wordt dat het werkelijk een blijvende verandering is.

En dan weet je nooit waartoe een verandering allemaal kan leiden …..

Op jouw succes op alle niveaus,

Julie


Julie
Julie

Julie Silverthorn maakt onderdeel uit van het internationale team van therapeuten vanuit Beter Worden voor behandeling voor Trichotillomanie en is woonachtig in Amerika. Na haar studie project op de middelbare school over ‘de verdediging mechanismen van Freud’ verknocht aan psychologie. Haar zoektocht in het leven werd er één van het begrijpen van mensen en hun gedrag. Twee diploma’s in psychologie later realiseerde ze zich dat het uitsluitend begrijpen niet voldoende was. Als ze mensen wilde gaan helpen om zich beter te voelen, dan diende ze ook te weten hoe ze te helpen hun gedrag te veranderen. Uitsluitend met ze praten zou niet voldoende zijn! Meer over haar achtergrond kun je hier nalezen.