Veel gestelde vragen over haar uittrekken - Trichotillomanie behandeling

Op deze pagina tref je vragen aan die ons veel of regelmatig gesteld worden over behandeling bij Trichotillomanie.

We hebben ze voor je bij elkaar gezet zodat je ze zelf ook kunt bekijken met de bijbehorende antwoorden.

Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Veel gestelde vragen over Trichotillomanie behandeling:

Klik telkens op de desbetreffende vraag hieronder om het veld met het antwoord te openen of weer te sluiten.

1. Wat is uniek aan jullie hulp voor Trichotillomanie?

Antwoord – We helpen je leren sturen op de kern:

We helpen je verandering aan te brengen voor onbewuste gedragsprocessen welke leidend zijn bij haar uittrekken. We leren je daarmee sturen op de kern van dit gedrag, daar waar het allemaal begint. Lees hier verder »

2. Welke eerste stap bevelen jullie aan als ik hulp nodig heb om af te komen van Trichotillomanie?

Als eerste stap om je te helpen in het leren afkomen van Trichotillomanie nodigen we je uit een aantal belangrijke vragen te beantwoorden welke je helpen een goede start te maken hiermee. Lees hier verder »

03. Wat is het beste moment om wat te doen aan mijn Trichotillomanie?

Besluiten om wat te doen aan je dwang tot haren uittrekken is altijd een hele persoonlijke beslissing. Je bent er klaar voor wanneer Lees hier verder »

04. Is er wat mis met me als ik last heb van Trichotillomanie?

Als je last hebt van Trichotillomanie en het gevecht met jezelf maar niet lijkt te winnen ontstaat al snel de vraag bij de meesten, waarom doe ik dit nu toch?

Temeer daar het in essentie alleen maar ellende oplevert en je het bewust ongetwijfeld al lang niet meer lijkt te willen. Hoe kan het nou dat je dan toch maar dit gedrag blijft doen?

Het antwoord op de vraag of er dan wat mis met je is is overduidelijk nee. Allemaal kunnen we als mens een automatisme in ons gedrag ontwikkelen wat vaak niets met logica te maken heeft maar puur met aangeleerd / geconditioneerd gedrag.

Als je daar een uitvoerige toelichting op wilt adviseren we je gebruik te maken van de gratis zelf-help studie.

Zie ook gerelateerde vraag 5: Gerichte informatie over Trichotillomanie

05. Ik zou graag wat gerichte informatie ontvangen over Trichotillomanie en hoe jullie mensen hierbij helpen, kan dat?

Jazeker!

Met trots kunnen we vertellen dat we een gratis zelf-help studie hebben geïntroduceerd voor betere kennis en begrip van Trichotillomanie, het dwangmatig uittrekken van haar.

Met de eenvoudige reden dat er veel verschillende en onduidelijke meningen bestaan over deze vorm van gedrag en hoe er van af te geraken.

Deze zelf-help studie geeft antwoorden op fundamentele vragen, zoals:

 • Hoe kan het dat ik mijn haar tegen mijn wil blijf uittrekken?

 • Is er iets mis met mij als ik mijn haren dwangmatig uittrek?

 • Waarom kunnen we deze vorm van gedrag als mens ontwikkelen?

 • De eerste belangrijke stap om Trichotillomanie te overwinnen!

Meer informatie over deze gratis zelf-help studie »

06. Zijn de succes verhalen van mensen op jullie site die Trichotillomanie overwonnen waar?

Ja, alle succes verhalen van mensen op onze site die Trichotillomanie overwonnen zijn stuk voor stuk waar! En het zijn er slechts enkelen, om te voorkomen dat het te veel dezelfde verhalen worden.

We hebben daarbij die verhalen gekozen van mensen die hier voor open stonden en waarvan we dachten dat ze iets toevoegden aan eerdere succes verhalen.

En realiseer je wat een kracht hier van uit gaat. Niet alleen naar anderen, maar zeker ook naar de persoon achter het verhaal zelf, omdat die hiermee volledig naar buiten wilde en durfde te treden voor iets waar ze trots op is en anderen ook graag in inspireert.

Ieder van deze personen realiseerde zich namelijk dat het delen van dit verhaal een mooie manier was om succes door te geven aan anderen die nu nog last hebben van deze vorm van gedrag en vaak vechten in isolement en onwetendheid hoe dit om te buigen.

Om de verhalen tot stand te brengen hebben we deze personen nadien een aantal vragen voorgelegd om hun persoonlijke ervaring onder woorden te brengen vanuit de praktijk.

Wat vervolgens in verhaal vorm of met video berichten met hun goedkeuring is verschenen op onze website om jou te laten weten dat je dit ook kunt realiseren.

07. Hoe is jullie aanpak om mensen te begeleiden af te geraken van Trichotillomanie?

Onze aanpak om mensen te begeleiden af te geraken van Trichotillomanie is er op gericht je zo snel mogelijk zo zelfstandig mogelijk te maken richting het gewenste resultaat.

Dat betekent dat de impact van de begeleiding ontstaat door wat we je leren en samen met je doen in onze coaching praktijk, maar bovenal ook door het materiaal wat je als vervolg hierop van ons meekrijgt om zelfstandig door te werken. Het werk in de coaching praktijk is een combinatie van persoonlijke training en coaching. Op een interactieve manier gaan we samen met je verkennen hoe jij deze vorm van gedrag doet en hoe je daar verandering in aan kunt brengen.

Daarbij leren we je specifieke oefeningen die je soms met je ogen open en soms met je ogen dicht dient te doen (voor betere concentratie) op een manier die goed voor je werkt. Nadien nodigen we je uit een aantal van deze oefeningen thuis te doen gedurende een beperkte periode, met vaak een tijdsinvestering van zo’n 30 minuten per dag voor je.

Al die oefeningen zijn ontzettend leuk maar bovenal zeer effectief om te leren mentaal veel meer controle te nemen over je eigen gedrag. Want vaak zitten we ons zelf mentaal in de weg in een bepaalde context zonder te hebben geleerd hoe daar verandering in aan te brengen.

Zeker ook als dat gedrag onbewust plaats vindt en we zelf niet door lijken te hebben hoe we ongemerkt bijdragen aan de ongewenste vorm van gedrag. Denk bijvoorbeeld aan iemand die eenvoudig een presentatie kan geven aan een groep vrienden, maar plots dichtslaat van binnen bij een presentatie voor een groot publiek. Hoe doe je dat dan plots controle nemen als je van binnen automatisch lijkt te blokkeren?

Eigenlijk niet anders in de kern als iemand die plots automatisch haren trekt, ondanks zich voorgenomen te hebben dit niet langer te willen doen. Vandaar ook dat we vaak zeggen vanuit Beter Worden dat ondanks de negatieve impact van Trichotillomanie, dit gedrag leren overwinnen ook weer een geschenk in zich meedraagt.

Eenvoudig omdat je gedurende dat proces leert hoe je mentaal weer controle kunt nemen in situaties waar je je uitgedaagd voelt. Iets wat we zelden leren op school of standaard in de maatschappij, maar wat je ongetwijfeld ook gaat helpen nadien op andere terreinen van je leven in termen van plezier en resultaat.

Tenslotte ondersteunen we je tijdens de begeleiding waar nodig om op de één of andere manier duidelijk te krijgen hoe je beter voor je zelf kunt leren zorgen in de dagelijkse praktijk. Op een manier waarbij eenvoudig geen plaats meer is voor haren trekken in je leven.

08. Ik heb al van alles geprobeerd om van Trichotillomanie af te geraken, gaat dit me wel helpen dan?

Als je al van alles geprobeerd hebt om af te geraken van Trichotillomanie en het is tot nu toe nog niet gelukt is het logisch dat deze vraag bij je kan opkomen. Weet dat dat we alleen mensen begeleiden waarvan we weten dat we ze kunnen helpen.

Maar om een ieder zeker te stellen van zijn zaak die nu onnodig in gevecht is met zichzelf tegen deze vorm van gedrag hebben we onze tevredenheidsgarantie in het leven geroepen, eenvoudiger kunnen we het niet maken voor je!

09. Ik geloof niet dat je af kunt geraken van Trichotillomanie, dus waarom zou ik een afspraak maken?

Of je nu geloofd dat je van Trichotillomanie kunt af komen of niet, in beiden gevallen zul je gelijk hebben als je kijkt naar je handelen tot nu toe.

Het probleem met geloof overtuigen is dat ze vaak niets met absolute waarheid te maken hebben (of het feitelijk waar is, bv kun jij vliegen met losse handen?), maar veel meer met een subjectieve waarheid (zoals we dat zelf ervaren, bv ik kan dit wel of niet).

Wanneer je bewust gaat nadenken over je geloof overtuigen is het interessant om jezelf de vraag voor te houden hoe die overtuigen tot nu toe helpen in het realiseren wat je nastreeft.

Als je bijvoorbeeld diep van binnen best wel graag af zou willen komen van Trichotillomanie, dan helpt een subjectieve geloofsovertuiging dat zoiets niet kan niet echt mee natuurlijk. Het omgekeerde is ook waar!

De kracht van subjectieve geloofsvoertuigen is enorm en al jaren een bekend onderwerp voor mental coaches die anderen helpen met gewenste groeisprongen.  Zo staat er op Youtube bv een leuk filmpje over het record op de 1 mile afstand (1,6 km) voor hardlopen.

Jarenlang was dat record nog nooit gebroken, en op een bepaald moment liep 1 persoon die afstand plots sneller en brak het aloude record. En wat denk je dat er in datzelfde jaar gebeurde?

Inderdaad, plots braken nog veel meer mensen dat record. En waarom? Omdat ergens diep van binnen die mensen plots begonnen te geloven dat het wel degelijk mogelijk was om sneller te lopen dan het oude record.

Want als die ander het kan, dan kan ik of jij het toch zeker ook werd plots de overtuiging, waardoor ze nieuwe dingen gingen proberen en dit keer wel bereikte wat ze nastreefden.

Alles wat we hiermee willen zeggen is dat we je nu nog eventuele beperkende geloof overtuigen respecteren en je toch uitnodigen om de coaching vragenlijst in te vullen als je af wilt van dit gedrag, de eerste stap die we adviseren voor iedereen die we begeleiden.

Want waar nodig en gewenst helpen we je dadelijk wel om die beperkende subjectieve geloofsvoertuigen om te buigen zodat je veel gemakkelijker kunt realiseren wat je verlangd.

10. Vanaf welke leeftijd helpen jullie mensen af te komen van Trichotillomanie?

We richten ons in principe op mensen vanaf 16 jaar en ouder om af te komen van Trichotillomanie.

Vanaf die leeftijd kan iedereen die af wil komen van Trichotillomanie zelfstandig een verzoek tot ondersteuning bij ons indienen.

Voor jongere leeftijden verzoeken we de ouders eerst contact met ons op te nemen om af te stemmen over mogelijkheden tot ondersteuning.

Zie ook gerelateerde vraag 11: wie dient de vragenlijst in te vullen?

11. Wie dient de vragenlijst in te vullen voor persoonlijke begeleiding bij Trichotillomanie?

De vragenlijst voor persoonlijke begeleiding bij Trichotillomanie vanuit Beter Worden dient altijd te worden ingevuld door de persoon zelf die last heeft van dit gedrag, zonder beïnvloeding vanuit derden.

Dat komt omdat in taal altijd al een duidelijke indicatie zit hoe iemand deze vorm van gedrag doet, zowel bewust als onbewust, wat ons helpt bij de bemiddeling.

Zie ook gerelateerde vraag 2: geadviseerde eerste stap bij bemiddeling.

Zie tevens gerelateerd artikel: hoe snel kun je Trichotillomanie leren overwinnen?

12. Wat houdt de tevredenheidsgarantie bij behandeling van Trichotillomanie precies in?

De tevredenheidsgarantie bij behandeling van Trichotillomanie is de garantie dat je werkelijk afkomt van deze vorm van gedrag.

Daarom printen we deze garantie ook op de factuur die je van ons ontvangt, zodat je van tevoren duidelijk weet dat je werkt voor werkelijk succes zodra we met je aan de slag gaan.

De enige tegenprestatie die we vragen is de tijd van het coaching traject af te maken die we verwachten nodig te hebben in de praktijk.

De reden waarom we dit waar kunnen maken is dat onze aanpak erop gericht is je zelfstandig controle te laten nemen van deze vorm van gedrag.

Onafhankelijk te worden dus van anderen en op eigen kracht je gedrag kunnen sturen waar je het hebben wilt.

Daartoe helpt niet alleen de persoonlijke begeleiding in onze coaching praktijk, maar ook het materiaal wat je nadien van ons meekrijgt.

Zie ook gerelateerde vraag 13: Hoe lang is de tevredenheidsgarantie voor behandeling van trichotillomania geldig?

Zie ook gerelateerde vraag 14: Is dit een lange termijn oplossing om af te komen van trichotillomanie?

13. Hoe lang is de garantie voor behandeling van Trichotillomanie geldig?

Tot 30 dagen na aanvang van de hulp.

14. Is dit een lange termijn oplossing om af te komen van trichotillomanie?

Ja, dit is een lange termijn oplossing om af te komen van trichotillomanie. De reden hiervoor is dat we met je werken op 2 niveaus.

Niveau 1 leert je controle krijgen over je eigen gedrag op onbewust niveau. Niveau 2 leert je hoe je beter voor je zelf kunt zorgen in de dagelijkse praktijk op een manier waarbij de behoefte tot harentrekken niet langer bestaat.

Soms vragen mensen of het gedrag niet over 15 of 20 jaar terug zou kunnen komen of zo, zodra ze geleerd hebben het te overwinnen.

Het antwoord daarop is ja, theoretisch zou dit kunnen gebeuren en is ook wel eens gebeurd bij mensen die we hebben mogen helpen. Echter, het ondersteunend materiaal dat je van ons meekrijgt is erop gericht om snel weer controle te krijgen over je gedrag, zou dit ooit plaatsvinden.

Onze ervaring is echter dat voor de meeste mensen, zodra ze geleerd hebben trichotillomanie te overwinnen, het resultaat blijvend is. Zie het overwinnen van trichotillomanie als leren lopen.

Zodra je weet hoe het moet beheers je de vaardigheid voor de rest van je leven.

Zie ook gerelateerde vraag 12: Wat houdt de tevredenheidsgarantie bij behandeling van trichotillomanie precies in?

Zie ook gerelateerde vraag 13: Hoe lang is de tevredenheidsgarantie voor behandeling van trichotillomanie geldig?

Zie ook gerelateerde blog post: Wat is nu de essentie van trichotillomanie leren overwinnen?

Zie ook gerelateerde blog post: Hoe snel kun je trichotillomanie leren overwinnen?

15. Met welke tijdsinvestering dien ik rekening te houden om af te komen van Trichotillomanie?

Individuele tijdsinvesteringen om af te komen van Trichotillomanie zijn vooraf per persoon moeilijk exact aan te geven.

Waarom? Je kunt je wellicht voorstellen dat je goed helpen met wat je wilt maatwerk is. Dat iedereen die onze coaching praktijk betreedt die last heeft van deze vorm van gedrag een uniek persoon is met een eigen persoonlijke achtergrond. Iets waar we onze bemiddeling altijd op afstemmen voor het gewenste resultaat.

Toch kunnen we op basis van ervaringen met velen wel een indicatie geven, puur als richtlijn. De praktijk kan voor jou altijd anders uitwijzen, houd daar rekening mee.

 • Gemiddeld aantal afspraken (half dagdeel) in coaching praktijk:  1 – 3
 • Zelfwerkzaamheid thuis met materiaal wat je ontvangt: 30 – 60 min. per dag gedurende 2 wkn.

16. Wat kost het om bij jullie behandeld te worden tegen Trichotillomanie?

Wat het kost om bij ons behandeld te worden tegen Trichotillomanie is afhankelijk van een aantal factoren.

De belangrijkste daarvan zijn of we je inderdaad kunnen helpen, je persoonlijke motivatie bij aanvang om te willen veranderen en hoeveel tijd we nodig denken te hebben voor jou persoonlijk.

Daarvoor is het noodzakelijk dat je eerst zelfstandig een vragenlijst bij ons aanvraagt en invult. Waarom? Je kunt je wellicht voorstellen dat je goed helpen met wat je wilt maatwerk is.

Dat iedereen die onze coaching praktijk betreedt die last heeft van deze vorm van gedrag een uniek persoon is met een eigen persoonlijke achtergrond.

Iets waar we onze bemiddeling altijd op afstemmen voor het gewenste resultaat. Soms komt het daarbij voor dat er meerdere zaken spelen die aandacht verdienen en dat Trichotillomanie niet een zelfstandig vraagstuk is.

Jouw antwoorden op de vragen die we je voorleggen geven ons dus belangrijke informatie om je een goede en reële inschatting te kunnen geven vooraf.

Nadat we je antwoorden op deze vragen hebben ontvangen, zijn we heel goed in staat om voor jou persoonlijk duidelijk te maken met welke investeringen je rekening dient te houden.

Zie ook gerelateerde vraag 2: Welke eerste stap bevelen jullie aan?

17. Maakt het uit hoe lang ik al last heb van Trichotillomanie om er van af te komen?

Hoe lang je al last hebt van Trichotillomanie heeft niets te maken met het feit of en hoe snel je af kunt komen van je drang tot haar uittrekken.

Als je daar een uitvoerige toelichting op wilt adviseren we je gebruik te maken van de gratis zelf-help studie.

Zie ook gerelateerde vraag 5: gerichte informatie over Trichotillomanie.

18. Hoe kan ik als ouder mijn kind het beste begeleiden die last heeft van Trichotillomanie?

Hoe je als ouder je kind het beste kunt begeleiden die last heeft van Trichotillomanie is een belangrijke vraag.

Als ouder heb je vaak het beste voor met je kind, maar vanuit je goede bedoelingen leidt dat niet altijd tot wat het beste werkt voor je kind. Soms kan het ook gewoon moeilijk zijn als ouder.

Zeker als je merkt hoe je kind leidt onder Trichotillomanie, maar op de 1 of andere reden zelf niet (voldoende) initiatief lijkt te tonen om daar verandering in aan te brengen of het gewoon moeilijk vindt om er over te praten.

Hieronder volgen enkele richtlijnen die we van tevoren en tijdens de begeleiding van uw kind mee willen geven.

 

Enkele richtlijnen voor ouders bij kinderen met Trichotillomanie *:

 • Zorg dat de motivatie om af te willen komen van Trichotillomanie vanuit uw kind komt. Dwing niet af om wat te doen aan dit gedrag. Persoonlijke motivatie is een van de belangrijkste aspecten om een gewenste groeisprong met succes te volbrengen.
 • Informeer bij uw kind hoe u in dit proces kunt ondersteunen, wat het kind van u verwacht en houdt u daar aan.
 • Bespreek na iedere afspraak bij Beter Worden met uw kind hoe zijn/haar ervaring was, zonder waardeoordeel van uw kant. Laat het kind het verwoorden en stimuleer / complimenteer het voor de getoonde inzet om hiermee aan de slag te gaan en te willen bereiken wat het nastreeft.
 • Zodra u weer thuis bent in het dagelijkse ritme adviseren wij in zijn algemeenheid het kind de ruimte te geven. Laat uw kind het initiatief nemen ergens te praten over haar / zijn ervaringen en groei in gedrag.
 • Geef het kind de ruimte en privacy om zijn/haar huiswerk oefeningen te doen na iedere coaching sessie wanneer het dat wil.
 • Voor vragen, toelichting of onduidelijkheden kunt u altijd contact met ons opnemen. En volg altijd uw intuïtie, vaak de beste raadgever!

* Een uitgebreid overzicht van richtlijnen die uw kind zo goed mogelijk ondersteunen ontvangt u van ons tijdens de begeleiding van uw kind.

19. Helpen jullie ook mensen die geen Nederlands spreken om af te komen van Trichotillomanie?

De vraag of we ook mensen die geen Nederlands spreken om af te komen van Trichotillomanie kunnen we positief beantwoorden! Gewenste alternatieve voertaal is Engels.

Voor mensen die tevens graag informatie over Trichotillomanie en behandeling hiervan in het Engels tot zich willen nemen verwijzen we graag door naar onze Engelstalige website, zie onderstaande link:

Link voor Engelstalige website voor behandeling van Trichotillomanie:

www.treatmentfortrichotillomania.com

20. Ik heb last van Trichotillomanie maar woon in het buitenland, is het voor mij wel efficiënt / zinvol om naar jullie toe te komen?

Als je last hebt van Trichotillomanie en in het buitenland woont kunnen we zorgen voor een zogenaamde doorbraak sessie bij voldoende energie van beide kanten op de bewuste dag.

Vaak is het dan mogelijk om in 1 – 2 dagen het gewenste einddoel te realiseren. Gezien de intensiteit van dit soort sessies voor beide partijen doen we dit uitsluitend op uitdrukkelijk verzoek.

Tevens bieden we de mogelijkheid tot het volgen van online programma’s waarmee je in de comfort en privacy van je eigen plaats kunt leren afkomen van Trichotillomanie. Op rechts tref je een plaatje aan voor het Nederlandstalige programma.

Wat meer informatie over de Engelstalige variant kun je hier op onze internationale website bekijken. Beide programma’s, de Nederlandstalige en Engelstalige variant, zijn inhoudelijk precies hetzelfde.

Beide opties worden aangeboden met een tevredenheidsgarantie.

50% Klaar

Bijna klaar: Vul het formulier hieronder in en klik op de knop hieronder om direct toegang te krijgen

BEKIJK DE GRATIS VIDEO over de veelgemaakte fout bij Trichotillomanie waardoor je vaak vele jaren onnodig haren blijft trekken!

* Van iemand die haren uittrekken overwon * Over de grootste fout die ze 10 jaar maakte * Waardoor je vaak jaren onnodig blijft trekken * En hoe je dit eenvoudig kunt voorkomen

Klik op afspelen voor een korte gesproken toelichting over deze video

arrow

Vul je naam en email in om de video te bekijken...

Privacywaarborg: we zullen in geen geval jouw gegevens aan derden verstrekken.