TRICHOTILLOMANIE VRIJHEID CONSULTATIE SESSIE met 1 van onze gedragsexperts!

“IK WEET WAT TRICHOTILLOMANIE IS EN KAN HELPEN, ECHT WAAR! Zelfs als je het grootste deel van je leven hebt getrokken en faalde met alles wat je voorheen ooit hebt geprobeerd.”

In de vorige blog post over ‘Trichotillomanie behandeling ontrafelt – hoe te stoppen met haren uittrekken’ heb ik met je stilgestaan bij de vraag of Trichotillomanie nu een oorzaak of een gevolg is.

trichotillomanmie haren uittrekken
Klik op bovenstaand plaatje om uit te vergroten in een nieuw venster

In aanvulling daarop deel ik hier onderstaande Engelstalige video met je van collega NLP trainer Toby McCartney.

Hij legt het NLP communicatie middel nader aan je toe (zie ook het plaatje op links), waaruit je kunt leren hoe we allemaal vaak bezig zijn met het weglaten, generaliseren of vervormen van informatie die op ons afkomt.

 

Trichotillomanie en de manier hoe je je voelt in relatie tot dit communicatie model

Wat is nu de link naar Trichotillomanie voor dit communicatie model? Heel simpel: als gevolg hiervan ontstaan soms beklemmende gevoelens die ons kunnen afremmen om te doen wat goed voor ons is en kunnen bijdragen tot het opbouwen van de drang tot uittrekken.

trichotillomanie haren uittrekkenDenk bijvoorbeeld aan overweldigde gevoelens als angst of schaamte, in tegenstelling positieve gevoelens als vrijheid of zelfvertrouwen.

De reden dat we wat op ons afkomt in een fractie van een seconde filteren heeft veel te maken met de conditionering die in ons verleden heeft plaatsgevonden en voor ons allemaal uniek is.

Door wat we hebben geleerd van de mensen om ons heen maar ook de impactvolle gebeurtenissen die soms hebben plaatsgevonden in ons verleden.

Hierdoor kan de ene persoon een volledige andere betekenis geven aan dezelfde situatie als een ander persoon. Wat kan leiden tot andere gevoelens en (soms) ingehouden handelen.

In een toekomstige blog post in deze serie over Trichotillomanie behandeling ontrafelt zal ik nader met je ingaan over het leren managen van je interne staat (hoe je je voelt) in relatie tot het leren afkomen van haren uittrekken.

Voor nu, veel plezier met bekijken van deze video. Mocht je dat nog niet gedaan hebben dan beveel ik je van harte aan om de blog post ´Trichotillomanie, oorzaak of gevolg´ eerst volledig door te lezen voor beter begrip van onderstaande video in relatie tot Trichotillomanie.

 

Vanuit liefde en je het allerbeste toewensend,

Rik


Rik
Rik

Rik van Bastelaar is de oprichter van Beter Worden voor behandeling van Trichotillomanie. Door zich jarenlang te specialiseren in dit gedrag heeft hij een unieke en effectieve aanpak kunnen ontwikkelen waar al heel veel mensen baat bij hebben gehad. Van jongere mensen (vanaf 9 jaar) die relatief een beperkt aantal jaren haar uittrokken tot oudere mensen (tot 76 jaar) die dat al bijna een leven lang deden en al van alles hadden geprobeerd. Voor tal van verschillende vormen waarin dit gedrag voorkomt. Van haren uittrekken met de hand, met een pincet, friemelen of het uitdraaien van haar. Al dan niet in combinatie met het bewust bezig zijn hiermee of het vervolgens opeten van haar. In een alsmaar toenemend aantal landen (17 tot nu toe). Zijn pragmatische aanpak richt zich op het heel gericht leren sturen op de kern van dit gedrag: de onbewuste opbouw van de drang tot het moeten uittrekken van haar. En vaak sneller dan de meeste mensen in eerste instantie voor mogelijk hielden. Zodra mensen leren stoppen met dit gedrag leidt dit vaak tot een fantastische transformatie in hun leven vanuit een versterkt zelfbeeld en toename in zelfvertrouwen. Met meer ruimte voor harmonie en intimiteit in onderlinge relaties. Vanuit een beter gevoel en meer openheid en onderling begrip. Alsook meer innerlijke rust en betere concentratie mogelijkheden en bijbehorende prestaties. En voor mensen met kinderen of de wens daartoe vaak tot een beter gewenst rolmodel.