Onder aan dit bericht tref je een knop aan voor doorverwijzing naar een nieuwe video over behandeling van Trichotillomanie welke ik je van harte aanbeveel.

Maar laat me je eerst de achtergrond vertellen, zodat je beter de titel van deze blogpost begrijpt.

Alicja klopte begin dit jaar bij me aan voor behandeling van Trichotillomanie, het leren stoppen met het dwangmatig uittrekken van haar.

  • Name
    "Ik adviseer iedereen dit ook te doen, want Trichotillomanie maakt je leven heel moeilijk. Ik heb ook alle vertrouwen dat het je helpt. Want dokters, medicatie en therapie konden me allemaal niet helpen vroeger, maar de hulp vanuit Beter Worden wel!"

    Alicja

Ze vertelde me dat ze al 19 jaar last had van Trichotillomanie en gemiddeld 2 tot 4 keer iedere per dag haar haren had uitgetrokken. Er was nooit een dag dat ze het niet had gedaan.

Maar ook dat ze van alles had geprobeerd om af komen van dit gedrag en maar niets leek te helpen. Dat ze zich afvroeg of het eigenlijk wel mogelijk was, maar diep van binnen niets liever wilde.

Onze ervaring is dit mede ontstaat doordat er maar weinig tot geen hulpverleners echt gespecialiseerd zijn hiervoor. Men doet het erbij, naast vele andere vormen van bemiddeling.

Hierdoor ontstaat soms (wat ons betreft ten onrechte) de perceptie dat dit een hardnekkig vorm van gedrag is waar je maar moeilijk vanaf kunt komen.

En met die diepe wens van Alicja om toch af te leren komen van dit gedrag gingen we aan de slag. Ze maakte gebruik van ons Engelstalige programma voor hulp bij Trichotillomanie en naarmate ze vorderde in het programma ging het steeds beter met haar. En al snel deed ze het gedrag opeens helemaal niet meer.

In het begin kon ze het amper geloven. Maar het was echt waar. Ze merkte ook dat ze zich veel rustiger voelde en ook dat situaties die vroeger zeker het gedrag van haar uittrekken ‘getriggerd’ zouden hebben nu geen vat meer op haar hadden. En dat haar zelfvertrouwen toenam en ze betere relaties wist op te bouwen met anderen.

Later vertelde ze me dat het mede mijn vertrouwen was dat je controle kan leren nemen over dit gedrag dat haar hielp om zich open te stellen voor de hulp die ik haar destijds aanbood.

En dat ze nu achteraf gezien eerder had willen weten van onze gespecialiseerde hulp voor Trichotillomanie die haar zo geholpen had en haar jaren van schaamte had kunnen besparen. Jaren waarin ze zich nooit echt volledig op haar gemak voelde en zich vaak afsloot als de enige manier hoe ze hier mee om wist te gaan.

Daarom wilde ze iets bijzonders doen voor een ieder die last heeft van dit gedrag. Ze wilde graag haar ervaringen en inzichten delen.

haar uittrekken succesvol stoppenZelf vind ik dit een van de mooiste momenten. Ik heb wel eens een film gezien met Kevin Spacey en Helen Hunt waarin een klein jongetje (gespeeld door Haley Joel Osment) kwam met het concept, “to pay it forward”.

Tevens de naam van de film (van harte aanbevolen om eens te kijken wat mij betreft).

Oftewel, als iemand iets moois doet voor jou, doe jij dat weer voor een ander. En als we dat allemaal zo doen maken we de wereld zo veel mooier met en voor elkaar.

Wat mij betreft doet Alicja dat nu voor een ieder die last heeft van Trichotillomanie en graag wil leren stoppen met het gedrag van haar uittrekken.

Want nu maanden later heb ik haar gebeld via Skype en het gehele gesprek met video opgenomen.

De opname is wel in het Engels, maar als je die taal kunt verstaan moedig ik je van harte aan om naar de video opname te kijken, genaamd ‘haar uittrekken stoppen tegen alle verwachtingen in”.

Je kunt het bekijken via onderstaande knop.

Bekijk de video met Alicja hierHaar uittrekken stoppen na 19 jaar tegen alle verwachtingen in

Vanuit liefde en je het allerbeste toewensend,

Rik


Rik
Rik

Rik van Bastelaar is de oprichter van Beter Worden voor behandeling van Trichotillomanie. Door zich jarenlang te specialiseren in dit gedrag heeft hij een unieke en effectieve aanpak kunnen ontwikkelen waar al heel veel mensen baat bij hebben gehad. Van jongere mensen (vanaf 9 jaar) die relatief een beperkt aantal jaren haar uittrokken tot oudere mensen (tot 76 jaar) die dat al bijna een leven lang deden en al van alles hadden geprobeerd. Voor tal van verschillende vormen waarin dit gedrag voorkomt. Van haren uittrekken met de hand, met een pincet, friemelen of het uitdraaien van haar. Al dan niet in combinatie met het bewust bezig zijn hiermee of het vervolgens opeten van haar. In een alsmaar toenemend aantal landen (17 tot nu toe). Zijn pragmatische aanpak richt zich op het heel gericht leren sturen op de kern van dit gedrag: de onbewuste opbouw van de drang tot het moeten uittrekken van haar. En vaak sneller dan de meeste mensen in eerste instantie voor mogelijk hielden. Zodra mensen leren stoppen met dit gedrag leidt dit vaak tot een fantastische transformatie in hun leven vanuit een versterkt zelfbeeld en toename in zelfvertrouwen. Met meer ruimte voor harmonie en intimiteit in onderlinge relaties. Vanuit een beter gevoel en meer openheid en onderling begrip. Alsook meer innerlijke rust en betere concentratie mogelijkheden en bijbehorende prestaties. En voor mensen met kinderen of de wens daartoe vaak tot een beter gewenst rolmodel.