“Wat is uniek aan jullie hulp voor Trichotillomanie?”

Antwoord - we helpen je leren sturen op de kern:

We helpen je verandering aan te brengen voor onbewuste gedragsprocessen welke leidend zijn bij haar uittrekken. We leren je daarmee sturen op de kern op de kern van dit gedrag, daar waar het allemaal begint.

Veel mensen die lijden aan deze vorm van gedrag vechten vaak in schaamte en isolement of met een verkeerde aanpak hiertegen.

Hierdoor ontstaat soms (wat ons betreft ten onrechte) de perceptie dat dit een hardnekkig vorm van gedrag is waar je maar moeilijk vanaf kunt komen.

Onze ervaring is dit mede ontstaat doordat er maar weinig tot geen hulpverleners echt gespecialiseerd zijn hiervoor. Men doet het erbij, naast vele andere vormen van bemiddeling.

Vaak probeert men hierbij op bewuste wil, door onderdrukking (via bv medicijn gebruik) of via cognitief inzicht, dit gedrag te stoppen. Echter tevergeefs.

Onderstaande manieren van hulp hebben wat ons betreft nog nooit (langdurig) succesvol geholpen bij haar uittrekken:

  • Tegen jezelf zeggen het niet te doen;
  • Een ander je er op laten attenderen dat je het niet dient te doen;
  • Jezelf belonen wanneer je het niet doet of een ander dit laten doen;
  • Pleisters op je handen dragen of handschoenen om het moeilijk te maken haren uit te trekken;
  • Jezelf met allerlei activiteiten proberen ´af te leiden´, om vooral maar bezig te blijven;
  • Een hoofddoekje dragen wanneer je bv op je hoofd haren trekt;
  • Bijhouden wanneer je het doet, vaak voor een hulpverlener die zelf probeert te doorgronden hoe dit gedrag werkt;
  • Kalmerende pillen slikken op doktersadvies.

De reden dat bovenstaande manieren wat ons betreft niet werken bij Trichotillomanie is dat het als het ware een metaforische pleister is aan de 'buitenkant' voor iets wat speelt van binnen.

Waarmee dus de kern van het gedrag niet wordt aangepakt. Namelijk het opbouwen van de drang tot moeten trekken. Al dan niet in combinatie met de aanname dat er iets mis zou zijn met de persoon in kwestie en dat er naar een verklaring moet worden gezocht.

Wat ons betreft ben je hartstikke normaal als je last hebt van deze vorm van gedrag. Maar we begrijpen ook heel goed dat dat je af wilt komen van dit gedrag.

Daar helpen we je dan ook graag bij op een manier die al voor veel mensen het verschil heeft gemaakt in relatief korte tijd.

Want het is de drang tot het moeten uittrekken die soms zo sterk kan aanvoelen, dat je als het ware even overgeleverd bent aan het moeten uittrekken van je haar.

Daarna kan het vaak weer even gaan, totdat die drang weer is opgebouwd voor de volgende treksessie.

Het is wat ons betreft dan ook de onbewuste opbouw van die drang die uiteindelijk de kern vormt van dit gedrag. Maar veel belangrijker nog, die de weg aanduidt naar jezelf leren bevrijden hiervan.

En dit is precies waar de hulpverlening van Beter Worden zich op richt en in onderscheidt. Gebaseerd op ruim 9 jaar specialistische ervaring en gewerkt te hebben met tal van mensen die last hadden van dit gedrag.

In tal van landen en tal van vormen waarin dit gedrag voorkomt. Van mensen die in milde vorm haren trokken tot mensen die zeer intensief haren trokken op iedere denkbeeldige plek op hun lichaam.

Van mensen die dat relatief korte tijd deden tot mensen die hier al meer dan 50 jaar lang last van hadden.

Van mensen die zich bewust waren dat ze het gedrag deden op het moment zelf tot mensen die achteraf pas constateerden dat ze het gedaan hadden.

Omdat ze tijdens het doen van het gedrag als het ware even ‘in trance’ waren en het niet direct door hadden. Net als iemand die gebiologeerd tv zit te kijken en even helemaal naar binnen is gekeerd.

Veel van die onbewuste patronen die typerend zijn bij Trichotillomanie en waar we je heel gericht bij helpen ontdekten we door al die jaren uitsluitend met mensen te werken die last hebben van dit gedrag.

Zoals bv het patroon wanneer stress of spanning toeneemt, het gedrag van haren uittrekken (soms iets verlaat) ook vaak toeneemt.

En ook de opbouw van spanning of stress is natuurlijk een onbewust proces, vaak als gevolg van de betekenis die men onbewust geeft aan die dingen die men meemaakt.

Verandering leren aanbrengen bij jezelf voor onbewuste gedragspatronen die specifiek spelen bij Trichotillomanie is wat ons betreft dan ook de sleutel naar vrijheid.

Iets wat iedereen kan leren wat ons betreft en we je graag zelf succesvol laten ontdekken. Vandaar dat al onze bemiddeling altijd wordt aangeboden met een tevredenheidsgarantie.

En de manier hoe we je daarbij begeleiden is niet alleen heel erg leuk, maar gaat ook vaak een stuk sneller dan gedacht.

Dus in tegenstelling tot bv 10 maanden op de bank bij een algemene therapeut en tal van bezoeken, richten wij ons er op je te leren hoe verandering aan te brengen bij onbewuste gedragspatronen die spelen bij Trichotillomanie.

Die vaak net zo snel veranderd kunnen worden als ze ooit zijn ontstaan. Zonder dat je je inhoudelijk hoeft te verklaren naar anderen voor deze vorm van gedrag.

Je helpen daar waar het gedrag begint. Dus niet onderdrukken door bv rustgevende medicijnen, maar je helpen te leren sturen op de kern.

Zoals bijvoorbeeld tijdens de voor onze klanten ondertussen beroemde doorbraak sessies.