TRICHOTILLOMANIE VRIJHEID CONSULTATIE SESSIE met 1 van onze gedragsexperts!

“IK WEET WAT TRICHOTILLOMANIE IS EN KAN HELPEN, ECHT WAAR! Zelfs als je het grootste deel van je leven hebt getrokken en faalde met alles wat je voorheen ooit hebt geprobeerd.”

Speciale opmerking:  Onderstaand artikel is niet alleen geschreven om je waardevolle inzichten aan te reiken rondom praktische gedragspsychologie, maar ook om je praktisch te helpen en trainen hoe je gedrag te veranderen als je last hebt van Trichotillomanie (TTM).

Het gaat volledig over het creëren van doorbraken in je leven op basis van 3 eenvoudige stappen.

Dit zijn de krachten die tezamen ieder aspect van je leven positief kunnen veranderen, inclusief het leren overwinnen van Trichotillomanie!

 

Hoe je doorbraak van haren uittrekken te creëren in slechts 30 minuten!

Dit weekend nam ik deel aan een fantastische 3 daagse training, één die alles te maken had met het creëren van doorbraken in je leven.

Het creëren van doorbraken is een fascinerend onderwerp en één die me nauw aan het hart gaat. Want wat ik heb ontdekt is dat 80 % van al onze successen in het leven bepaald worden door onze psychologie en slechts 20 % door inhoudelijke proces kennis (hoe je dingen dient te doen).

Want weten hoe iets te doen is zeker belangrijk, maar lang niet zo belangrijk als je psychologie. Want als je denkprocessen (zowel bewust als onbewust) je niet volledig te ondersteunen, kan het soms voelen als het besturen van een auto met één voet op het gaspedaal en één voet op de rem.

 

Wat is een doorbraak en hoe helpt het je bij het leren stoppen met haren uittrekken?

Laten we eerst eens definiëren wat een doorbraak is en dan hoe het je kan helpen bij het leren bij leren overwinnen van Trichotillomanie.

Een doorbraak is een moment in de tijd waarop het onmogelijke mogelijk wordt wanneer je niet alleen maar ergens over praat, maar wanneer je eindelijk massaal actie onderneemt en alles doet wat er voor nodig is om je verlangen te realiseren.

Vaak is het frustratie, woede of stress die een doorbraaktriggert’. De denkbeeldige druppel doet de emmer overlopen en we zeggen tegen onszelf, ‘nooit en nooit meer. Of we worden geïnspireerd: we ontmoeten iemand of te horen over iemand die ons inspireert en die laat inzien dat het leven zo veel beter kan zijn dan we ooit mogelijk hielden.

Je ontmoet bijvoorbeeld iemand volop van het leven geniet, zichzelf overwon en nu volledig vrij is en je besluit, ‘ik ben net zo slim als hij of zij is, ik zal een manier vinden’. Dat wat voorheen nog acceptabel was is dat plots niet langer meer. Er is geen weg meer terug nu.

Het is verbazingwekkend wat je kunt doen zodra je besluit om een denkbeeldige lijn in het zand trekken, je te committeren aan een nieuw doel en een nieuwe standaard zet voor jezelf.

Mensen zeggen vaak dat het ‘eeuwig’ duurde voor ze eindelijk wisten te veranderen of een groeisprong maakten. Maar de waarheid is dat ze geen jaren nodig hadden hiervoor. Want werkelijke transformatie gebeurt in een moment.

Het kan zijn dat je jaren bezig bent geweest om het punt te bereiken dat je er klaar voor was, of open, of wellicht zelfs uitgedaagd. Maar een ieder van ons had doorbraken in zijn leven, en die doorbraken gebeurden in slechts een enkel moment.

Jaren ploeteren we met iets voort, een baan of een carrière, ons gewicht of onze relatie. We zijn eigenlijk al lange tijd ontevreden totdat op een bepaalde dag iets in ons getriggert wordt.

En dan plots,

´Nu ben ik er klaar mee ´

´Ik hou van je!`

´Ik stop er mee´

´Ik doe mee!´

´Laten we beginnen ´

Niet in een dag of een uur, maar in dat moment verandert je leven, en het verandert voorgoed.

Dus als je last hebt van Trichotillomanie, met gevoelens van frustratie, wellicht onzekerheid, schaamte of schuld, je constant af dienen te vragen of mensen het door hebben, dan is dat niet zoals het leven zou moeten zijn volgens mij. En ik denk ook niet volgens jou als je dit artikel nu leest.

Want als er ergens diep bij jou van binnen een verlangen bestaat, een hoop of wens om vrij te zijn, jezelf te leren bevrijden van dit gedrag, vertrouwen te hebben en trots te zijn op jezelf, dan weet ik dat er een voorbeeld is waar je eerder een doorbraak hebt weten te realiseren.

Neem even de tijd om één te verzinnen. Wat is een gebied in je leven naast haren uittrekken waar het je voorheen moeilijk afging, wellicht dagelijks, wekelijks, maandelijks, of wellicht gedurende vele jaren. Totdat je het punt bereikte dat je er klaar mee was!

Je raakte geïnspireerd, of had er gewoon genoeg van om zo nog langer door te moeten gaan, en nam een onomkeerbare beslissing om dit aspect voor eens en altijd te veranderen! En je ging er vol voor met massale actie om de gewenste verandering te realiseren.

Dat is hoe doorbraken ontstaan en hoe je die ook kunt laten ontstaan voor het overwinnen van Trichotillomanie. Maar het is belangrijk dat je wat meer begrijpt over de drie stappen die nodig zijn voor het creëren van een doorbraak.

Want dit zijn de krachten die tezamen ieder aspect van je leven positief kunnen veranderen, inclusief het leren overwinnen van Trichotillomanie!

Ik wil ze kort even noemen en dan de aandacht vestigen op één specifiek om je in staat te stellen dit gevecht met je zelf te gaan winnen.

 

De 3 stappen voor het creëren van een doorbraak

trichotillomanie stoppen haar uittrekken

1) De juiste strategie. Voor Trichotillomanie betekent dat ‘welke stappen je dient te doorlopen en in welke volgorde’. Of met andere woorden, wat is het stappenplan dat naar vrijheid leidt van dit gedrag? Wat mij betreft is dit echt een probleem in de maatschappij, want niemand heeft ooit de tijd genomen om dit gedrag intensief te bestuderen. En je dient ook zeer goed getraind te zijn in het veranderen van onbewust gedrag.

Maar met trots kan ik je laten weten dat als gevolg van alle mensen die we hebben mogen helpen in de loop der jaren, we een aanpak hebben weten samen te stellen die iedereen kan helpen wat mij betreft. Want ik heb het keer op keer weer mogen meemaken.

Maar je hebt meer nodig om die aanpak ook goed voor je te laten werken. Je hebt namelijk ook de tweede stap nodig voor het creëren van een doorbraak, en dat is ……

 

2) De kracht van het verhaal. Wat is het dat je tegen jezelf zegt m.b.t. het kunnen leren overwinnen van dit gedrag? Dit is iets wat heel belangrijk is, want we kunnen je de juiste strategie tonen, of zelfs je hand vasthouden, maar uiteindelijk dien je zelf die eerste stap te zetten om te kunnen ontdekken hoe dit voor je werkt.

Zo kunnen we je voorbeelden laten zien hoe anderen mensen het gedaan hebben, maar wanneer je jezelf iets vertelt in de trend van ‘ok, maar die hadden gewoon geluk ´, hoe werkt dat dan voor je om die eerste stap te zetten die je kan helpen jezelf te bevrijden? Hoe helpt je dat?

Als je zegt dat je gelijk hebt dat anderen geluk hadden, dan wordt dat je waarheid, één die zichzelf in stand houdt, want die waarheid zal je leven, daar zal je naar gaan handelen. Maar als je in eerlijkheid vaststelt dat je iets niet kunt beoordelen dat je nog niet geprobeerd hebt, dan open je jezelf voor de mogelijkheid om iets te kunnen ontdekken.

Dat is alles wat nodig is. Het verhaal wat je jezelf vertelt veranderen en jezelf open stellen voor de mogelijkheid dat je kunt realiseren wat je wilt. En als je nog een stap verder wilt gaan, waarom niet iets tegen jezelf zeggen in de trend van ´als zij het kunnen dan kan ik het ook´. Het verhaal wat je jezelf vertelt kan het verschil betekenen tussen een leven waar je altijd maar op je hoede dient te zijn of anderen het door hebben, of je leven in volle vrijheid te kunnen leven.

De kracht van het verhaal is ongelooflijk en hieronder deel ik een bijzonder voorbeeld met je hoe iemand zeer succesvol werd in zijn leven, eenvoudigweg doordat hij zichzelf een ander verhaal vertelde dan de meeste mensen in zo´n situatie wellicht hadden gedaan. Wat hem in staat stelde om te groeien in plaats van zijn leven maar half te hebben geleefd.

 

3) Je innerlijke staat. Dit is hoe je je voelt, wat zeer belangrijk is om op specifieke momenten te leren managen in het overwinnen van Trichotillomanie. Het is een belangrijke stap op weg naar vrijheid die we al onze klanten aanbieden.

En je innerlijke staat gaat hand in hand met de kracht van het verhaal. Want als je je waardeloos voelt, dan denk je niet bij jezelf, ´het leven is fantastisch ´. Ben je ooit wel eens heel erg kwaad geweest op iemand, en plots herinnerde je je weer elk voorbeeld wat die ander ooit deed om je te irriteren of te ergeren?

Wanneer je in een staat schiet van kwaadheid, dan activeert dat het gedeelte van je hersenen die deze staat ondersteunen, en het bijhorende verhaal die je in de staat houdt komt naar voren in je bewustzijn. Als tegenvoorbeeld, als je ooit hotel te botel verliefd werd op iemand, kun je nog herinneren hoe de wereld er toen uit zag?

 

De kracht van je verhaal om haren uittrekken te leren overwinnen!

trichotillomanie behandeling succesOk, dus wat vertel je precies aan jezelf m.b.t. het overwinnen van dit gedrag? Het is vaak het resultaat van alles wat we hebben meegemaakt in ons leven.

Zo waren er bijvoorbeeld heel veel mensen die voor ze bij ons aanklopten een heel  gevecht hadden gehad met dit gedrag en zichzelf.

Veel van hen hadden ook ´professionele´ hulp geprobeerd waarbij ze dingen moesten doen die uiteindelijk nauwelijks helpen, zoals zichzelf belonen wanneer ze niet trokken.

Maar dat is jezelf bewust proberen te corrigeren met iets wat voor een groot gedeelte onbewust speelt, wat uiteindelijk nauwelijks helpt bij Trichotillomanie.

En dan vertelden ze zichzelf, nadat ze toch weer moesten toegeven aan het gedrag, iets in de trend van, ´niets zal voor mij werken want ik heb alles al geprobeerd …`. Ze beginnen te generaliseren. Waarom? Omdat niemand ooit kan zeggen dat ze alles hebben geprobeerd, want we weten eenvoudig niet wat er allemaal beschikbaar is in deze wereld.

Dus zelfs wanneer je de juiste strategie aanreikt, waarom gebruiken ze die dan niet? Laat me dat beantwoorden door middel van een ander voorbeeld dat verklaart hoe onze psychologie ons gedrag beïnvloed.

Waarom is het zo moeilijk om overtollig gewicht voor eens en altijd te verliezen voor mensen die te dik zijn? Zijn in sommige landen waar de meerderheid van de mensen structureel te dik zijn de strategieën om slank te worden, om fit en gezond te zijn, werkelijk zo complex? Is de informatie verborgen en slechts beschikbaar voor 1 %, of ontzettend duur? Absoluut niet.

Het antwoord hoe te bereiken wat je nastreeft met je postuur is overal beschikbaar. Er zijn fitness ruimtes waar iemand je kan instrueren, vaak redelijk dicht in de buurt zelfs. Er zijn persoonlijke trainers overal op de wereld beschikbaar om je hierbij te helpen, waarvan sommige je zelfs online willen coachen, waar je je ook bevindt!

Het internet zit vol van gratis advies, en er zijn natuurlijk duizenden boeken beschikbaar over fitness en afvallen die je kan downloaden op je iPad of smartphone. Je zult echt je best moeten doen om de strategieën om fit, sterk en gezond te worden te vermijden.

Dus wat is het werkelijke probleem? Het antwoord is dat we de menselijke factor mee moeten nemen. Wanneer iemand beschikt voer de juiste strategie om te kunnen bereiken wat ze wil, en nog steeds niet slaagt, dan komt dat omdat de tweede sleutel voor een doorbraak ontbreekt, de kracht van het verhaal. ‘Het is uitsluitend gegeven aan mensen die rijk zijn, die dun zijn, die geluk hebben of gelukkig zijn’. Het is gemakkelijk om een verhaal te verzinnen wat je remt om te doen wat nodig is.

Dus waarom zou je actie ondernemen op een strategie waarvan je `weet` dat die toch zal mislukken? Wel, strategie is hier niet het probleem. Het probleem is je verhaal. Een ingehouden aanpak waarbij je iets zegt als ‘wellicht werkt het, wellicht ook niet.´ Natuurlijk werkt dat niet. Want die geloofsovertuiging houdt zichzelf in stand.

Met een beperkend verhaal is teleurstelling absoluut gegarandeerd. Wat natuurlijk weer de overtuiging versterkt dat toch niets zal werken. En dus is de cirkel weer rond.

Maar de mensen die er voor zorgen dat dingen gebeuren, die verandering afdwingen, die dingen voor elkaar krijgen, zaken realiseren, die groeien, veranderen, die nemen hun strategie en verbinden er een nieuw verhaal aan: een verhaal van persoonlijke kracht, een verhaal van `ik kan het en ik zal het `in plaats van ik kan het niet of ik zal het niet.

Het verandert van een verhaal van beperkingen in een verhaal van persoonlijke kracht. ´Ik zal niet één van de velen zijn die het niet kan, ik zal behoren tot de groep mensen die doet en het voor elkaar krijgt`.

Hier is een voorbeeld van de kracht van het verhaal wat we ons zelf vertellen. Sir Richad Branson, voorzitter van de Virgin groep van bedrijven, heeft dyslexie. Maar het heeft zijn leven totaal niet beperkt. Waarom? Omdat zijn overtuiging of verhaal over dyslexie er één was die zorgde voor persoonlijke kracht, niet voor beperkingen.

Zijn verhaal was niet ´ik zal nooit kunnen lezen,´ het was ´ik heb dyslexie, dus ik zal harder moeten werken om alles voor elkaar te krijgen – en dat ga ik doen ook `. Je kunt je verhaal gebruiken of je verhaal kan jou gebruiken.

 

Je doorbraak creëren van haren uittrekken!

Dus hier is mijn uitnodiging om je te helpen met het jezelf leren bevrijden van Trichotillomanie, want dat is iets wat ik jou ook toewens.

Laat ons je helpen met een doorbraak sessie. Zo’n sessie is heel gericht om je snel te helpen een doorbraak van dit gedrag te laten ervaren.

We weten hoe goed dit je helpt, dus bieden we ze trots aan met een volle tevredenheidsgarantie. Dus wat is je verhaal om je hiervoor te registreren?

Is het er één die je kracht geeft of die je kracht ontneemt? Of met andere woorden, helpt het je richting vrijheid van dit gedrag of niet?

Want er komt een dag dat je zult terugkijken op je leven. Wanneer je in je bed ligt, in die laatste momenten, dan zul je jezelf enkele vragen stellen.

– Hoe heb ik geleefd?

– Leefde ik vanuit kracht of vanuit angst?

– Heb ik er alles aan gedaan voor mijzelf en mijn familie?

– Heb ik mijn leven volop geleefd en in vrijheid?

Er bestaat geen enkele twijfel dat die dag komen gaat.

Dus waarom bereid je jezelf nu niet voor zodat het antwoord dat je dan geeft je aanstaat.

Ik beloof je dat je verstelt zult zijn van de kracht van wat je zult leren, maar belangrijker nog, waartoe jij in staat bent.

Hier zijn enkele ervaringen van mensen die ik eerder mocht helpen met zo´n doorbraak sessie, die hun verhaal baseerde op persoonlijke kracht  ….

 

`Hi Rik, ik oefen trouw iedere morgen en iedere avond voor het slapengaan wat je me geleerd hebt en merk echt het effect. Ik ben enorm verrast hoe snel ik resultaat zie hiermee en wil je ontzettend bedanken.´Heather

`Hi Rik, ik wilde even zeggen dat het deze week weer heel goed is gegaan. Ik heb helemaal geen haren getrokken en had er ook geen behoefte aan. Mijn haar groeit beetje bij beetje steeds meer aan, en dat voelt fijn waardoor ik weet dat het resultaat oplevert.´Cheyenne

`Hoi Rik, ik vond het super om met u te spreken en ik voel dat het allemaal al effect heeft, heel erg bedankt!´Ivana

Vanuit liefde en je het allerbeste toewensend,

Rik


Rik
Rik

Rik van Bastelaar is de oprichter van Beter Worden voor behandeling van Trichotillomanie. Door zich jarenlang te specialiseren in dit gedrag heeft hij een unieke en effectieve aanpak kunnen ontwikkelen waar al heel veel mensen baat bij hebben gehad. Van jongere mensen (vanaf 9 jaar) die relatief een beperkt aantal jaren haar uittrokken tot oudere mensen (tot 76 jaar) die dat al bijna een leven lang deden en al van alles hadden geprobeerd. Voor tal van verschillende vormen waarin dit gedrag voorkomt. Van haren uittrekken met de hand, met een pincet, friemelen of het uitdraaien van haar. Al dan niet in combinatie met het bewust bezig zijn hiermee of het vervolgens opeten van haar. In een alsmaar toenemend aantal landen (17 tot nu toe). Zijn pragmatische aanpak richt zich op het heel gericht leren sturen op de kern van dit gedrag: de onbewuste opbouw van de drang tot het moeten uittrekken van haar. En vaak sneller dan de meeste mensen in eerste instantie voor mogelijk hielden. Zodra mensen leren stoppen met dit gedrag leidt dit vaak tot een fantastische transformatie in hun leven vanuit een versterkt zelfbeeld en toename in zelfvertrouwen. Met meer ruimte voor harmonie en intimiteit in onderlinge relaties. Vanuit een beter gevoel en meer openheid en onderling begrip. Alsook meer innerlijke rust en betere concentratie mogelijkheden en bijbehorende prestaties. En voor mensen met kinderen of de wens daartoe vaak tot een beter gewenst rolmodel.